Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton esteiden tutkinta. Siten varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Avioliiton solmimisen esteitä ovat mm. alaikäisyys ja voimassa oleva avioliitto. Avioliitto ei ole sallittu läheisten sukulaisten kesken. Eräissä erityistapauksissa avioliittoon tarvitaan oikeusministeriön lupa.

Avioon aikovat pyytävät yhdessä avioliiton esteiden tutkintaa joko sulhasen tai morsiamen väestörekisterin pitäjältä. Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet voivat käydä pyytämässä esteiden tutkintaa yhdessä jommankumman kotiseurakunnan kirkkoherranvirastossa.

Vihkiminen voidaan toimittaa, kun kihlapari on saanut todistuksen avioliiton esteiden tutkinnasta. Todistus kannattaa pyytää hyvissä ajoin, sillä tutkinta-aika on 7 vuorokautta, mikä tarkoittaa sitä, että todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä. Todistus on voimassa enintään 4 kuukautta.

Todistus annetaan vihkijälle tai toimitetaan vihkiparille.

Rantatie 61

Kirkkoherranvirasto on avoinna ma-to klo 9-15  ja pe 9-13.
Kirkkoherranviraston puhelin: 0400 226 845

Sähköposti: keminmaa@evl.fi

• virkatodistukset
  • avioliiton esteiden tutkinta