Tervetuloa joulun ajan tapahtumiin

Joulukuva

Kauneimmat Joululaulut tulevat taas

Ehkäpä sinäkin muistat kirkkomatkan, jossa mentiin yhdessä laulamaan. Ehkä muistat tunnelman tai tutut sävelmät, ehkä kuoron ja valot sekä kynttilät. Ehkä sinun joululaulusi tuo muistoihisi lumiset hanget ja kenties paukkupakkaset. Tuttu seurakuntakoti kutsuu sinua tänäkin vuonna tai kenties uudessa paikassa tapaat vanhoja tuttuja. Kenties uskaltaudut ensimmäistä kertaa mukaan laulamaan.

On taas se aika vuodesta, kun kirkoissa ja seurakunnan tilaisuuksissa kokoonnutaan yhteisen asian äärelle. Laulamaan kauneimpia joululauluja. Sinne ovat kaikki tervetulleita, isot ja pienet. Saamme kuulla tuttuja sävelmiä ja opetella ehkä uudenkin laulun.

Joulu on aika, joka jakaa tunteet. On varmasti heitä, jotka ensimmäisenä ovat laittamassa kaikki jouluvalot ja tunnelmat ja heitä, jotka soittavat joululauluja heti, kun jouluradio avataan. Mutta on myös heitä, joille joulu on taas yksi muistutus yksinäisyydestä tai vanhoista muistoista. Muistoja, kun ei tullutkaan joulu kultainen. Joulu, jolloin perhejuhlana yksinäisyys on ainoa seuralainen.

On myös heitä, joita tontut ja pukit loukkaavat. Heitä, joiden mielestä joulu on kaupalliseksi muuttuneena pilannut Betlehemin seimen ja Jeesus-lapsi on myyty kenkäparin hinnalla ja valot sekä lasten riemu eivät kuulu vakavaan Jeesuksen syntymäjuhlaan. Antoihan Jumala ainoan poikansa syntyä ihmiseksi ja se, jos mikä, on vakava asia.

Mutta, kuuluitpa kumpaan joukkoon tahansa, on joulu jokavuotinen juhlapyhä. Siispä kokoonnutaan yhteen myös me joulun eri tavoin kokevat ja antakaamme toiselle mahdollisuus viettää kauneinta joulua. Niin siellä, missä Jeesus-lapsi syntyy talliin kuin siellä, missä jouluvalot ja joulupukit antavat lahjoja ja täyttyvät lasten riemulla, mutta myös siellä missä ei ole tilaa ilolle, missä synkkyys vie kauniit joulun värit.

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan,
mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.
Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo.
Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.

Suo mulle maja rauhaisa ja lasten joulupuu,
Jumalan sanan valoa, joss´ sieluin kirkastuu.
Tuo kotihin, nyt pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin,
Jumalan sanan valoa ja mieltä jaloa.

Luo köyhän niinkuin rikkahan saa, joulu ihana!
Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa!
Sua halajan, sua odotan, sä Herra maan ja taivahan.
Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!

( 5. En etsi valtaa, loistoa)

Tänäkin vuonna juuri sinä olet tervetullut kauneimpiin joululauluihin laulamaan Heinillä härkien kaukalon tai Joulupuu on rakennettu. Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudessa kerätty kolehti käytetään Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön vuosien 2017-2019 aikana. Vuonna 2017 Kauneimmat Joululaulut soivat syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Seurakunnat voivat kohdentaa kolehdin Suomen Lähetysseuran joulukeräykselle tai omalle nimikkotyölleen Suomen Lähetysseuran kautta.

Siunattua adventin aikaa ja Vapahtajamme syntymäjuhlan odotusta kaikille!

Sanna Komulainen

Keminmaan seurakunnan kirkkoherra