PIISPOJEN 5.5.2020 ANTAMIEN OHJEIDEN SOVELTAMINEN KEMINMAAN SEURAKUNNASSA

6.5.2020 11.44

Kesäkuun alusta alkaen avaamme ovet kirkkoon jumalanpalveluksiin ja toimituksiin. Maksimi osallistujamäärä on hallituksen määräysten mukainen 50 henkilöä. Kirkossa pitää huomioida myös turvaetäisyydet. Jumalanpalvelukset järjestetään kesäkuusta alkaen pääsääntöisesti messuina ja ehtoollisen mahdollisimman hygieenisestä jakotavasta ilmoitetaan messun yhteydessä. Messut ovat nähtävissä poikkeustilan aikana edelleen Facebookin live-striimauksina sekä nettiradiolähetyksinä lähinnä heitä varten, joiden kontakteja rajoitetaan epidemian aikana riskiryhmään kuulumisen vuoksi. (Joitakin perussairauksia tai yli 70-vuoden ikä)

Muitakin seurakunnan tilaisuuksia aletaan järjestämään, mutta niissäkin osallistujien maksimimäärä on 50 henkilöä. Toivomme, että jokainen ratkaisee henkilökohtaisesti oman osallistumisensa vastuullisella tavalla suojellakseen sekä itseään että lähimmäisiään mahdolliselta virustartunnalta.

Toimituksia voidaan kesäkuun alusta alkaen järjestää maksimissaan 50 osallistujan suuruisina. Hautaan siunaamisissa suosittelemme kesäaikana edelleen suoraan hautausmaalla tapahtuvia siunauksia, mutta kirkon käyttö siunauksiin on mahdollista, kunhan noudatamme yleisiä poikkeusolojen ja tartuntatautilain mukaisia ohjeita ja määräyksiä. Muistotilaisuuksia voidaan järjestää edelleen myös seurakunnan tiloissa osallistujarajoitusten puitteissa. Kasteissa kannattaa huomata se, että 17.3.2020 kirkkoneuvoston tekemän päätöksen mukaisesti seurakunnan tilat ovat maksutta käytössä kasteisiin ja kastejuhliin. Tilat ovat avaria ja poikkeustilan aikana selvästi turvallisempia kuin yleensä ahtaat nuoren perheen kodit. Tällaisia tiloja ovat Keminmaan seurakuntakeskuksen sali, Lautiosaaren seurakuntatalo ja kesäaikana väentupa.

Lähetyksen kirpputori avataan kesäkuun alusta alkaen.

Kesäkerhotoimintaa lapsille järjestetään kesäkuun aikana ulkotiloissa olevina kerhoina. Sadepäivinä kerhoja ei pidetä, koska sisätiloissa ei turvaetäisyyksiä voida samalla tavoin pitää kuin ulkona.

Kahden rippikoululeirin pito Oivangissa on peruttu tältä kesältä. Perusteellisen harkinnan jälkeen olemme todenneet leirien vastuuhenkilöiden kanssa, että emme voi taata rippikoululaisten eikä henkilökunnankaan turvallisuutta reilun 30 ihmisen pitkähköillä bussimatkoilla ja leirikeskusolosuhteissa. Fyysisten turvaetäisyyksien pitäminen on mahdotonta ja sekä leiriläisissä että henkilökunnassa on myös riskiryhmiin kuuluvia. Sekä kesäkuun että heinäkuun rippikoululeirit muuttuvat seurakuntakeskuksessa pidettäviksi hieman leirimuotoista rippikoulua muistuttaviksi päiväkouluiksi, jolloin rippikoululaiset ovat illat ja yöt kotioloissa ja vanhempiensa seurannassa. Ryhmän yhdessäolon ajan turvaetäisyydet ja hygienia pystytään tiloissamme turvaamaan selvästi leirikeskusolosuhteita paremmin.

Kirkkoherranvirasto palvelee kesäaikana samalla tavoin, kun se on palvellut epidemiakauden alusta saakka. Yhteydenotot puhelimella tai sähköpostilla ja mahdolliset henkilökohtaiset tapaamiset täytyy sopia erikseen.

Seurakunnan työntekijät ovat tavattavissa puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Luonnollisesti kesäaikana ollaan paljon lomilla, mutta esim. joku diakonian viranhaltijoista, toimistohenkilökunnasta tai papeista on aina työvuorossa ja tavoitettavissa.

Toivomme pääsevämme kesäaikana jo lähemmäksi normaalioloja ja kohtaamaan seurakuntalaisia toimituksissa, jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa. Meidän on kuitenkin noudatettava viranomaisten antamia ohjeistuksia ja toimittava niiden sallimissa rajoissa. Pääasiallinen vastuu epidemian leviämisen estämisessä on meillä jokaisella yksityisellä ihmisellä. Meidän pitäisi muistaa aina ajatella myös lähimmäistämme, emme altista itseämme mahdolliselle tartunnalle, mutta emme myös tahtomattamme altista muita.

Toivomme ja rukoilemme, että voisimme elää hyvää elämää epidemiasta huolimatta ja pyydämme myös sitä, että pysyisimme terveinä ja ne jotka ovat sairastuneet, tai sairastuvat, tervehtyisivät tuosta vaikeasta sairaudesta. Siunatkoon Jumalan meidän kaikkien elämäämme!