Koronarajoitukset Keminmaan seurakunnassa

11.6.2021 16.25

Käytännössä rajoitusten lieventyminen tarkoittaa Keminmaalla sitä, että voimme avata mm. vanhan kirkon ovet jumalanpalveluksiin. Pyydämme noudattamaan jumalanpalveluksissa hyviä turvavälejä ja asettumaan istumaan hyvin väljästi. Ehtoollisen jaon aikana pitää olla erityisen huolellinen turvaväleistä. Vanhaan kirkkoon voidaan turvallisesti ottaa n. 50-60 henkilöä, kun kirkkosalissa käytetään ns. sektorimallia siten, että keskikäytävän molemmilla puolilla on omat sektorinsa ja takaosassa oma sektorinsa. Jumalanpalvelukset striimataan edelleen Facebookiin, josta ne ovat seurattavissa myös jälkikäteenkin. (Mikäli nettiyhteydet toimivat riittävän hyvin)

Aikuisryhmien kokoontumisia voidaan järjestää kesäaikana tuon 20 hengen  ja 14.6. alkaen todennäköisimmin 50 hengen rajoitusten hengessä, ja ulkotiloissa suuremmallekin joukolle. Kesäillan hartaudet, jotka alkavat juhannuksen jälkeen vanhassa kirkossa, ovat avoimia seurakuntalaisille. Niissä noudatetaan jumalanpalvelusten yhteydessä esitettyä sektorimallia, tosin juhannuksen jälkeen rajoitussuositukset voivat olla jo vallan toisenlaisia. Kirpputori on avoinna erikseen ilmoitettuina aikoina.

Kirkolliset toimitukset hoidetaan rajoituksista huolimatta, toki rajoitussuositukset huomioiden. Niidenkin maksimi osallistujamäärä on tällä hetkellä 20 henkilöä ja 14.6. alkaen 50 henkilöä. Toimituksiin on myös hyvin vahva kasvomaskisuositus.

Hautaansiunaamisissa voidaan piispan antamien ohjeiden mukaan ns. pastoraalisen harkinnan perusteella joustaa kahdenkymmenen osallistujan enimmäismäärästä siten, että kaikkein lähimmät omaiset voivat kuitenkin osallistua tilaisuuteen. Lähimpiä omaisia ovat esim. poislähteneen vanhemmat, puoliso ja lapset. Tilaisuuden luonne on syytä vielä pysyä ns. pienenä tilaisuutena, joten ns. yleistä kutsua siunaustilaisuuksiin ei ehkä vielä voi esim. lehdessä ilmoittaa. 14.6. 2021 rajoituksen muututtua 50 henkilöön siunaustilaisuuksiin osallistumista ei samalla tavalla enää rajoiteta.

Muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia, mutta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelee kahdenkymmenen hengen ja 14.6. alkaen 50 hengen henkilömäärärajaa noudatettavaksi myös yksityisissä tilaisuuksissa. Siksi seurakunta suosittelee omien tilojensa käytössä tuon suosituksen noudattamista, mutta niissäkin voidaan käyttää siunaustilaisuuden kaltaista harkintaa, jotta kaikkein lähimmät omaiset voivat osallistua myös muistotilaisuuteen. Suuremmat muistotilaisuudet suositellaan siirrettäväksi myöhemmäksi. Seurakunnan työntekijät voivat oman turvallisuusharkintansa perusteella tehdä päätöksensä muistotilaisuuksiin osallistumisesta.

Kastetoimituksissa noudatetaan myös 20 henkilön rajoitusta ja käytännössä 14.6. alkaen henkilömääriä ei enää tarvitse samalla tavoin rajoittaa. Kasteet toimitetaan mielellään seurakunnan tiloissa, joissa turvavälejä voidaan paremmin noudattaa. Seurakunnan tilat ovat maksutta käytettävissä oman seurakunnan jäsenperheiden kastetilaisuuksiin.