Koronarajoitukset Keminmaan seurakunnassa

24.3.2021 20.13

Käytännössä rajoitus tarkoittaa Keminmaalla sitä, että toimintojen keskeytys jatkuu edelleen huhtikuun 25. päivään saakka. Jumalanpalvelukset ovat edelleen suljettuja tilaisuuksia (ilman läsnäolevaa seurakuntaa), joihin seurakuntalaiset voivat osallistua ainoastaan nettiradion ja Facebook-striimausten välityksellä. Pyrimme kuitenkin järjestämään n. joka toinen sunnuntai mahdollisuuden osallistua ehtoolliselle.

Päiväkerhotoimintaa jatketaan varsin normaaliin tapaan, koska rajoitukset eivät koske alle 12-vuotiaita ja varhaiskasvatuksessa on huomioitava turvallisuuskysymykset erityisellä huolella. Perhekerhot ja lasten ja nuorten kerhotoiminta on toistaiseksi tauolla.

Aikuisryhmien kokoontumisia voidaan järjestää vain jos niihin on ennakkoilmoittautuminen ja väkimäärä rajataan tai rajautuu alle henkilön ja kokoontumisissa käytetään kasvomaskeja ja noudatetaan turvavälejä. Kirpputori pidetään toistaiseksi suljettuna.

Kirkolliset toimitukset hoidetaan rajoituksista huolimatta, toki rajoitukset huomioiden. Niidenkin maksimi osallistujamäärä on 6 henkilöä. Toimituksiin on myös hyvin vahva kasvomaskisuositus.

Hautaansiunaamisissa voidaan piispan antamien ohjeiden mukaan ns. pastoraalisen harkinnan perusteella joustaa kuuden osallistujan enimmäismäärästä siten, että kaikkein lähimmät omaiset voivat kuitenkin osallistua tilaisuuteen. Lähimpiä omaisia ovat esim. poislähteneen vanhemmat, puoliso ja lapset. Tilaisuuden luonne pitää aina pysyä ns. pienenä tilaisuutena, joten ns. yleistä kutsua siunaustilaisuuksiin ei voi esim. lehdessä ilmoittaa.

Muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia, mutta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelee kuuden hengen henkilömäärärajaa noudatettavaksi myös yksityisissä tilaisuuksissa. Siksi seurakunta suosittelee omien tilojensa käytössä tuon suosituksen noudattamista, mutta niissäkin voidaan käyttää siunaustilaisuuden kaltaista harkintaa, jotta kaikkein lähimmät omaiset voivat osallistua myös muistotilaisuuteen. Suuremmat muistotilaisuudet suositellaan siirrettäväksi myöhemmäksi.

Kastetoimituksissa noudatetaan myös 6 henkilön rajoitusta ja kasteet toimitetaan mielellään seurakunnan tiloissa, joissa turvavälejä voidaan paremmin noudattaa. Käytännössä se useimmiten tarkoittaa sitä, että kasteissa on läsnä kastettavan oman perheen lisäksi vain kummit. Myös kasteissa pieni jouston mahdollisuus osallistujien määrään on mahdollista. Seurakunnan tilat ovat maksutta käytettävissä kastetilaisuuksiin.

Joudumme toimimaan edelleen yleisen turvallisuuden näkökulmasta tällä tavoin tiukoin rajoituksin. Asia on vaikea varmasti monelle seurakuntalaiselle ja myös meille työntekijöille ja selvästi on jo havaittavissa väsymistä jatkuviin rajoituksiin. Mikäli toimimme vastuullisesti ohjeistuksien mukaisesti, voinemme selättää tämän haastavan viruspandemian mahdollisimman nopeasti.