Koronatilanteen päivitystä 8.12.2021

8.12.2021 22.08

Vaikka Keminmaan kunnan hyvinvointilautakunta 15.11. tekemällään päätöksellä kieltää korkean riskin tapahtumat ja yli 50 hengen yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset aikavälillä 19.11. - 17.12. 2021, voidaan todeta, ettei tämä päätös koske suoraan kaikkea seurakunnallista toimintaa.

Sen sijaan olemme saaneet Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilta 3.12. uuden ohjeen, jossa todetaan, että sisätiloissa järjestettäviin jumalanpalveluksiin, kirkollisiin toimituksiin ja seurakunnan muuhun tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan voi ottaa viranomaisten asettamista kokoontumisrajoituksista huolimatta enintään 1/3 tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Keminmaan uuden kirkon enimmäisosallistujamäärä em. tilaisuuksissa on 250 henkilöä, seurakuntakeskuksessa 50 henkilöä ja Lautiosaaren seurakuntatalossa 30 henkilöä. Näillä väkimäärillä voidaan varmistaa riittävät turvaetäisyydet kyseisissä tiloissa. Lisäksi teemme tiloissa erityisjärjestelyitä esim. kirkon penkkejä sulkemalla ja väljällä tuolien asettelulla.

Kirkollisiin toimituksiin ja jumalanpalveluksiin osallistujilta ei voida edellyttää koronapassin esittämistä. Luonnollisesti kuitenkin edellytämme, että näihin tilaisuuksiin tullaan terveinä, käytetään maskeja ja pidetään turvaetäisyyksistä huoli ja toivomme myös, että rokotukset olisivat ajan tasalla.

Muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia, vaikka ovatkin usein seurakunnan tiloissa. Niiden osalta omaiset joutuvat pitäytymään annetuissa henkilömäärärajoituksissa, tällä hetkellä 17.12. saakka siis 50 hengen rajoituksella, mutta alueellinen pandemiatyöryhmä esittää, että rajoitus olisi 20 henkilöä ja se olisi voimassa 16.1.2022 saakka. Muistotilaisuuksien osalta omaiset voivat vaatia vierailtaan koronapassia, joka pitää myös tarkistaa tilaisuuteen tulijoilta, silloin voimassa olevia rajoituksia voidaan ylittää. Tosin siinäkin tapauksessa tällä hetkellä suosittelemme, ettei seurakuntakeskukseen kutsuta muistotilaisuuteen yli 50 henkeä, eikä Lautiosaareen yli 30 henkeä, jotta turvallisuus säilyy hyvänä.

Kauneimmat joululaulut ja joulukonsertit eivät tuomiokapitulin ohjeen mukaan kuulu näihin ns. uskonnollisiin tilaisuuksiin. Sen vuoksi niissä täytyy noudattaa viranomaisten antamia henkilömäärärajoituksia. Vaatimalla osallistujilta koronapassi, näitä henkilömäärärajoituksia voidaan ylittää, toki silloinkin turvallisuudesta tarkasti huolehtien. Keminmaan seurakunta on kirkkoherran 8.12. 2021 tekemällä päätöksellä todennut, että Keminmaan uudessa kirkossa voidaan järjestää ilmoitetut Kauneimmat joululaulu tilaisuudet ja joulukonsertit, mutta niihin osallistuvilta edellytetään koronapassin esittämistä. Näiden tilaisuuksien järjestäjät huolehtivat koronapassien tarkistuksesta.

Jouluaaton hartaus Vanhassa kirkossa on peruttu sen vuoksi, että emme pysty siellä takaamaan riittäviä turvaetäisyyksiä tilan luonteesta johtuen.

Pyydämme kaikkia seurakuntalaisia harkitsemaan omaa osallistumistaan yleisen turvallisuuden nimissä. Mikäli koet olevasi flunssainen tai muuten sairaan oloinen, pyydämme, että et tulisi yleisötilaisuuksiin lainkaan. Tällä hetkellä on liikkeellä myös "normaaleja" muita flunssia, eikä niidenkään tartuttaminen toisiin ole suositeltavaa. Seurakuntamme suosittelee hyvin vahvasti koronarokotteen ottamista, se on samalla myös läheistemme huomioimista. Kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa on edelleen erittäin vahva maskisuositus rokotussuojan tasosta riippumatta.

Luonnollisesti toimimme edelleen Avin, sairaanhoitopiirin ja kunnan antamien suositusten hengessä ja pyrimme omalta osaltamme turvaamaan kaikkien seurakuntalaisten terveyttä ja tilaisuuksien turvallisuutta.

Toivomme ja rukoilemme sitä, että Jumala varjelisi ja suojelisi meitä kaikkia. Näistä rajoituksista huolimatta toivomme saavamme kertoa joulun sanomaa ja iloita siitä yhdessä kaikkien niiden seurakuntalaisten kanssa, jotka haluavat osallistua tilaisuuksiimme. Sanomamme kiirii uudesta kirkosta myös nettiradion ja Facebook-striimien kautta kaikkialle maailmaan.

Rauhaisaa ja Siunattua Joulua!