Häämusiikki

HÄÄMARSSI


Tavallisesti vihkitoimitukseen valitaan kaksi häämarssia, alkuun ja loppuun. Mahdollista on myös käyttää samaa häämarssia niin alussa kuin lopussakin. Häämarsseja valittaessa on tärkeää ottaa yhteyttä kanttoriin hyvissä ajoin ennen hääpäivää.


VIRRET


Toimituksessa tulisi olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu. Virren valinnasta voidaan keskustella papin tai kanttorin kanssa. Virsikirjasta löytyy osasto ”avioliitto” (238-241). Vihkitoimituksessa voidaan käyttää myös muitakin virsiä. Esimerkiksi osastosta ”kiitos ja ylistys” (320-345) tai osastosta ”koti ja perhe”(464-471).MUUT MUSIIKKIESITYKSET


On paljon hyvää ja sopivaa musiikkia vihkitoimitukseen. On kuitenkin tärkeä muistaa vihkitoimituksen jumalanpalvelusluonne. Tämä ajatus ohjaa pitkälle sitä, mikä on sopivaa musiikkia vihkitoimitukseen. Ikivihreät rakkausiskelmät eivät ole kirkollisen vihkimisen musiikkia. Niille löytyy varmasti oma paikkansa hääjuhlassa. Musiikin tulee olla jumalanpalvelustilanteeseen sopivaa eli hengellistä musiikkia, myöskin siinä tapauksessa, että esittäjänä tai säestäjänä ei ole kanttori. Jos vihkitoimitukseenne on suunniteltu jotain muuta musiikkia häämarssien ja virsien lisäksi, on tärkeää keskustella asiasta kanttorin kanssa hyvissä ajoin.

Kuva pianon koskettimista