Uutislistaukseen

Lapin AVI poisti kokoontujamäärään perustuvat rajoitukset, mutta seurakunta joutuu rajoittamaan edelleen osallistujamääriä ehkäistäkseen omissa tiloissaan lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä.

7.2.2022 23.25

Lapin AVI antoi 4.2.2022 uusia koronaturvallisuuteen liittyviä päätöksiä, jotka vaikuttavat myös seurakunnan toimintaan. Päätöksessä korostuu Tartuntatautilain 58 d §:n mukainen määräys, jonka pohjalta tiettyjä toimijoita velvoitetaan järjestämään yli 10 henkilön sisätilojen ja yli 50 henkilön ulkotilojen käyttö siten, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimijoiden ja tilojen haltijoiden tulee myös laatia suunnitelma tilaisuuksien terveysturvallisuudesta.

Tämän tartuntatautilain 58 d §:n nojalla ja 4.2. 2022 annettujen uusien ohjeiden pohjalta olemme päättäneet, että Keminmaan seurakuntakeskuksessa enimmäisosallistujamäärä on toistaiseksi 50 henkilöä ja Lautiosaaren seurakuntatalossa enimmäisosallistujamäärä on 30 henkilöä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. muistotilaisuuksien osallistujamäärät ovat em. rajoituksen mukaisia. Työntekijöitä, mm. tarjoilijoita ja keittiöhenkilökuntaa ei lasketa tuohon lukumäärään. Huomattavaa on se, että esimerkiksi kirkossa tai hautausmaalla olevan siunaustilaisuuden väkimäärää ei käytännössä rajoiteta, mutta muistotilaisuuksien osalta seurakunnan tiloissa noudatetaan noita 30 ja 50 hengen rajoituksia. Tiloissa suositellaan kasvomaskien käyttöä ja tilat kalustetaan tavanomaista avarammin, jotta turvaetäisyyksiä voidaan noudattaa myös kahvittelun ja ruokailun aikana. Sekä Keminmaan seurakuntakeskuksen että Lautiosaaren seurakuntatalon lähikontaktien kannalta kriittisimmät paikat ovat ahtaahkot eteis- ja naulakkotilat, joiden vuoksi osallistujamäärää on rajoitettu em. tavalla. 

Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilta 29.1. saadussa seurakuntia sitovassa ohjeessa todetaan, että sisätiloissa järjestettäviin jumalanpalveluksiin, kirkollisiin toimituksiin ja seurakunnan muuhun tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan voi ottaa enintään 1/2 tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Keminmaan uuden kirkon enimmäisosallistujamäärä em. tilaisuuksissa on 350 henkilöä. Toivomme, että jokainen ehtoollisella kävijä huolehtisi erityisen tarkasti turvaväleistä sekä myös käsihygieniasta. Kirkon eteisessä on käsidesiautomaatti ja myös kasvomaskeja on saatavilla. Osa kirkon penkeistä on suljettu pois käytöstä turvaetäisyyksien noudattamiseksi.

Luonnollisesti edellytämme, että kaikkiin näihin tilaisuuksiin tullaan terveinä, käytetään maskeja ja pidetään turvaetäisyyksistä huoli ja toivomme myös, että rokotukset olisivat ajan tasalla.

Pyydämme kaikkia seurakuntalaisia harkitsemaan omaa osallistumistaan yleisen turvallisuuden nimissä. Mikäli koet olevasi flunssainen tai muuten sairaan oloinen, pyydämme, että et tulisi yleisötilaisuuksiin lainkaan. Tartuntojen määrä alueellamme on vielä hyvin suuri, joten olkaamme kärsivällisen huolellisia.